Een zomerse salade: een beetje bitter, witlof voor wie durft!

2017-07-19 pittige witlofsalade

Witlof-bootjes: witlof met appel, blauwe kaas en walnoten. Zout, bitter en de sterk geurende kaas zijn in deze salade meer aanwezig dan de verzachtende zoete smaak. Het is zeker geen allemansvriendje, maar een salade met een uitdaging.

Bitter, het is aan smaak waar we niet zo graag veel van eten. Dat is niet zo raar: in de natuur wijst een bittere smaak op gevaar. Het lichaam schrikt terug van deze smaak en maakt ons alert: “pas op, is het niet giftig?”. Er zijn vele stoffen die een bitter smaak geven, zoals peterselie, salie, tijm, kurkuma, kruidnagel, citroenschil. Een gerecht smaakt het beste als alle smaken er in zitten: zuur, zout, zoet, bitter en umami. Door ook wat bitter aan je eten toe te voegen kun je een gerecht dus helemaal op smaak maken. Gerechten waar botter een hoofdrol speelt zijn meer een uitdaging voor de liefhebber.

Witlof is een groente die je prima kan verwerken in salades. Hij is fris en knapperig. En hij is ook bitter en kleurloos. Door de witlof te combineren met iets zoets, iets fris, iets zuur, wat zout, wat vet, wat zacht/smeuïg en ingrediënten met wat stevigheid, maak je er een smakelijke salade van.

Het recept is eenvoudig: Rooster een paar walnoten en hak ze grof. Snij een fris-zure appel in blokjes. Kruimel een stukje blauwe schimmelkaas fijn. Meng de appel met de kaas en de walnoten en vul de witlof met dit mengsel.

zuur en fris: appel
zout: kaas
beetje zoet: appel en walnoot
bitter: witlof en walnoot
umami: blauwe kaas, walnoot
vet: kaas en walnoot
zacht /smeuïgs: blauwe kaas
stevig: walnoot
knapperig: witlof

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s