“Je moet een schipper niet leren varen, je wilt hem laten verlangen naar de zee”

foto i love bietjes

Bordeaux-rode bietjes: ik ben er gek op. Heerlijk vind ik het om deze kleur door mijn handen te laten gaan en me er letterlijk en figuurlijk mee te verbinden. Met bietjes kun je alle kanten op! Ze zijn zoet, en ze kleuren je maaltijd. Het is een mooie lokale groente die jaarrond verkrijgbaar is.

Regelmatig krijg ik reacties van mensen die niets met bietjes hebben en toch wel nieuwsgierig zijn. Kun je ze leren eten? Kun je iets doen aan drie grondige smaak? Waar vind ik wat inspiratie zodat ik meer op tafel zet dat een “gewoon” kaal bietje?

Hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking met het bietje!

“Je moet een schipper niet leren varen, je wilt hem laten verlangen naar de zee”.

Voor wie het aan durft heb ik tien inspirerende recepten met bietjes voor beginners. Het zijn recepten die de smaak van de bietjes dragen, omhullen, omarmen en aanvullen. Smaken die de eventueel aanwezige grondsmaak van bietjes wegnemen . Recepten die je zullen verrassen.

Lekker fris!
Bietjes combineren geweldig met frisse smaken. Je kunt daarbij denken aan een fris-zure dressing, yoghurt, sinaasappel of appel.  Ook zure augurkjes, zilveruitjes en kappertjes combineren heel fijn met bietjes. En wat dacht je van zoetzure vruchten  als framboos en bosbes?

  1. Bietjes salade met sinaasappel: friszoete-sinaasappel-bietsalade
  2. Bietjes met appel en ui (lekker met aardappelpuree) : bietjes-gestoofd-met-appel-en-ui
  3. Borani-ye laboo: bietjes met yoghurt en munt

Vol en Hartig!
Sommige smaken zijn klassiekers. Het zijn BFF’s (Best Friends For Ever) en dat is niet voor niets! Het zachte zoutige van de kaas combineert goed met het zoete van het bietje. De lichte kaaskleur laat het bordeaux-rood van het bietje nog beter tot zijn recht komen.

Een paar recepten ter inspiratie:

  1. Geroosterde bietjes met geitenkaas en tijm: geroosterde-biet-met-witte-kaas-en-tijm
  2. Ovenschotel bietjes met geitenkaas en ui: bietenquiche-met-witte-kaas-en-walnoten

Lekker Pittig!
De aardse smaken, het zoet, wat zout, wat fris en wat pit, wat mij betreft is het een gouden combinatie! Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan mosterd, lente-uitjes, blauwe kaas, mierikswortel, komijn en rucola. Ook uitjes en biet kunnen het samen heel goed vinden.

  1. Bietentartaar met mosterd, lente-ui en kappertjes : bietentartaar
  2. Pittige bietjes salade: bietjes-salade-met-blauwe-kaas-en-dille
  3. Bietjes met fris en pit: bietensalade-met-griekse-yoghurt-en-mierikswortel
  4. Bietensalade met een pittige dressing van balsamico-azijn, mosterd en rozemarijn: bietencarpaccio-met-peer-en-noten

Knapperig!
Oftewel: eten met je oren. Er valt meer aan je bietengerecht te beleven. Een hele fijne combinatie is bietensalade met veldsla, appel, walnoot, hazelnoot of zonnebloempitjes.

  1. Salade met veldsla en zonnebloempitjes: bietensalade met komijn op een bedje van veldsla

 Tot slot een geheimpje
We zijn dol om geheimen maar deze is veel te mooi om niet te delen:  Het geheim voor het beste resultaat zit in de keuze van je ingrediënten. Om de zee op de gaan kies je het beste voor een “zeewaardig schip dat gemaakt is van kwalitatief goede materialen”. Ik kies zelf bij voorkeur voor zelf-gekookte biologische of BD-bietjes. Waarom? Hierover vertel ik je graag meer in een volgende blog.

Zie je de zee al voor je?
Tien recepten , ter inspiratie en wie (w)eet doet het je verlangen naar meer Dan is het nu de hoogste tijd om de keuken in de gaan!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s