Fris, groen en levendig: veldsla

Veldsla, ik ben er gek op. Een luchtige en levendige sla, die je uitdaagt om met aandacht te eten. Daar gaat deze blog over. Aan het einde van het verhaal heb ik voor jou een paar recepten ter inspiratie.

veldsla

Wakker worden in de lente
In de lente worden de dagen langer en de kracht van de zon neemt toe. Dat voel je in je hele lijf: het is tijd om wakker te worden en aan de slag te gaan! Het huis wordt gelucht, nieuwe plannen krijgen vorm. Buiten begint het nieuwe groen echt zijn plek in te nemen. Groen is een kleur die je rust kan brengen.

Je kunt het groen naar binnen halen door bijvoorbeeld groen eten op tafel te zetten. Bij de voorbereidingen van je maaltijd laat je het groen door je handen gaan en tijdens het eten maak je er nog meer contact mee. Uiteindelijk maak je je je het eigen: Door het eten te verteren en op te nemen wordt het letterlijk deel van jezelf. Bij het proeven komen je zintuigen in actie en kun je een wakkere aanwezigheid ervaren. Daarover lees je straks meer.

Veldsla
In het voorjaar is veldsla mijn favoriet groene groente. Het is een slasoort met een noot-achtige smaak. Het wordt vaak met andere slasoorten gecombineerd of gebruikt als decoratie.

beweging veldsla 2 dansen

Als je de veldsla van dichtbij bekijkt zie je dat de blaadjes groeien in een rozet vorm. De blaadjes groeien vanuit het midden. Eerst zijn ze bol en al vrij snel daarna draaien de de blaadjes naar buiten en rijken uit. Je kunt het plantje beschrijven met de volgende woorden: los, licht, luchtig, levendig, het danst bijna van het bord af. Een bedje veldsla om op te rusten.

Levendig
De levendigheid van de veldsla merk je ook bij het eten. Veldsla ervaar je het beste als je het eet met aandacht en in stilte. Het begint bij het kijken naar de sla. Je ziet het patroon van de blaadjes en je ogen volgend onbewust deze bewegingen. Je ziet de sla-plantjes: zijn ze stevig en luchtig is of is de veldsla al wat ingezakt? Als je met je vork in de sla prikt voel je of de veldsla nog mee-veert.

Veldsla is een groente die je ook goed kan beleven tijdens het eten. Je kunt de blaadjes en structuren voelen. Als je je tanden er in zet hoor je een knapperig geluid. Dit geluid veranderd naar mate je harder of zachter kauwt en je de kaken langzamer of sneller beweegt. Mogelijk heb je al een bepaalde verwachting naar wat je gaat horen, gebaseerd op eerdere keren dat je veldsla hebt gegeten. Je zult merken dat je beter hoort als je je aandacht er bij hebt. Als je eet met aandacht, dan kun je ervaren dat veldsla je vraagt om zelf even stil te worden.

Het geluid dat je hoort zegt veel over de sla: is het echt vers en knapperig? Of heeft het zijn knapperigheid al een beetje verloren? Eten horen is een speciale gewaarwording: Het geluid is heel dicht bij en je zet het geluid zelf in beweging. Door je zintuigen bewust te gebruiken ben je meer actief aanwezig. Daardoor proef je beter en kun je meer genieten van het eten.

Eigenheid
De eigenheid van veldsla valt pas echt goed op als je hem vergelijkt met andere planten.

IMG_1644
Foto: tijm

Neem bijvoorbeeld het keukenkruid tijm. De plant komt algemeen voor in het Middellandse zeegebied en Azië. Tijm heeft fijne stugge blaadjes aan een houtachtige stengel. De plant houdt van zon en warmte en over het algemeen is de plant winterhard en groenblijvend.  Deze foto is gemaakt van een tijm plant bij mijn voordeur. Daar heeft het plantje deze winter, waarschijnlijk door gebrek aan water en de Siberische oostenwind, zijn blaadjes afgelegd. Tot mijn verassing begint de plant nu toch heel voorzichtig nieuwe blaadjes te maken. Nu het overdag warmer wordt en het zonlicht wat feller, begint de plant weer “tot leven te komen”.

lavas.JPG IMG_1653.JPG
Foto: rechts Tijm en links Lavas Foto: Lavas van dichtbij

Rechts naast de tijm zie je een lavas plant. Deze plant wordt ook wel “maggiplant” genoemd en kan wel 1,5 tot 2 m worden. Lavas heeft holle stengels en grote schermen. Lavas, De plant heeft veel ruimte nodig. Deze ruimte neemt de plant gewoon. Niet omdat hij dat wil, of omdat hem dat gezegd is. Nee gewoon: dit is de eigenheid van de plant. Het is een hele krachtige plant met een krachtige smaak.

citroenmelisse
Foto: citroenmelisse

Citroenmelisse is wat zachter en subtieler. Deze plant heeft een lichtgroen uiterlijk en heeft een licht citroenaroma. Citroenmelisse werd in Zuid-Europa ‘hartelust’ en door de Zwiterse arts Paracelsus ‘levenselixer’ genoemd. De frisse jongen blaadjes groeien omhoog lang de oude plantenresten van vorig jaar. Gestaag en rustig neemt de plant zin plek weer in.

En dan nu: de keuken in!
Alle praten over eten maakt hongerig. Veldsla eet ik zelf graag in al zijn eenvoud als salade. Mijn favoriete dressing maak ik zelf: een honing-mosterd dressing. Met deze pittig-zoete smaakmaker komt het zachte boterachtige karakter van de veldsla nog beter tot zijn recht.

Veldsla met mosterd-honingdressing
Hiervoor meng je één deel azijn (bij voorbeeld witte wijnazijn) op circa drie tot vier delen olie. Voeg daar mosterd, honing, peper en zout en toe. Voor de juiste verhoudingen proef je de dressing goed. Voeg naar smaak nog wat zou, peper, honing (zoet), mosterd (scherp, bitter) of azijn (zuur) toe. Let op: Meng de dressing op het laatste moment door de sla zodat deze knapperig blijft!

Tot slot: Een bedje van veldsla
Op een bedje van veldsla is het goed rusten.  Daarom tot slot drie recepten ter inspiratie:

Bietjes op een bedje van veldsla

courgette op een bedje van veldsla

Salade van veldsla, peer, biet, walnoot en feta

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s