Heerlijk, helder!

Niets is zo verfrissend en rustgevend als een groot glas met koel water na inspanning op een warme zonnige dag. Mijn lieve kleine nichtje vertelde me gisteren trots wat ze op school heeft geleerd “Als je dorst hebt, drink je water, en dat komt uit de kraan”.  En ik zie haar genieten van een glas koud water.

Water, heerlijk, helder, verfrissend. Water is het sterkste element op aarde en het is overal: Vloeibaar, in gasvorm (waterdamp) of bevroren. Je kunt water niet kapot maken. Het vloeit, het stroomt, het verdampt en het vormt daardoor een eindeloze kringloop. Water kan zelfs de hardste steen om den duur kapot maken. Vloeibaar water kun je beschrijven met een aantal bijzondere kenmerken: meegaand, vloeiend, stomend, golvend, verbindend, meebewegend, kabbelend, gow with the flow, als een vis in het water, een warm bad en een koude douche.

Water heeft in vloeibare vorm geen kleur. Het is helder en transparant. Het omhult de inhoud zonder het te vervormen en maakt de kleuren fris. In helder water kun je voorwerpen nuchter waarnemen. Door de transparantie kun je zien: dit is wat het is, niets meer en niets minder.

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Door te zweten raakt het lichaam warmte kwijt zodat het op een constante temperatuur kan blijven. Voldoende drinken helpt je de warme dagen door en zorgt er voor dat je hoofd helder blijft.

Water met een smaakje
“Verandering van spijs doet eten”! En zo is het ook met drinken. Door een smaakje toe te voegen aan het water, drink je er meer van. Water met een smaakje ziet er aantrekkelijk uit door de frisse en vrolijke kleuren die je er aan toevoegt. De smaken zijn subtiel en vriendelijk en ze zijn puur natuurlijk.

De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Wat dacht je bijvoorbeeld van granaatappel-limoen-gember? Voor een frisse smaakcombinatie kun je denken aan komkommer-citroen en bosbessen-limoen. Of laat je eens verrassen door water met aardbeien en basilicum

water met een smaakje

Het basisrecept is heel eenvoudig: Vul een kan met koud water. Snij de smaakmakers in plakjes of stukken. Voeg ze toe aan het water en laat het geheel een tijdje trekken. Zet het water zolang in de koelkast of voeg een handvol ijsklontjes toe.

Je kunt je eigen favoriete smaken samenstellen met een combinatie van fris/zuur, zoet en kruidig. Daarbij kun je kiezen voor de kleuren die je op dat moment aanspreken, zoals:

 • fris: limoen, citroen, grapefruit, rode bessen, komkommer, granaatappel, sinaasappel.
 • zoet: aardbei, framboos, bosbes, braam, steranijs, venkel, perzik, ananas, kiwi, watermeloen, druiven, peer, appel.
 • kruidig: munt, koriander. basilicum, dille, rozemarijn, lavendel, kaneel, citroengras
 • pit: gember, radijs, rode peper
 • hartig: peterselie, lavas

Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:

 • ananas en munt
 • komkommer, citroen en munt
 • framboos, citroen en komkommer
 • zwarte bessen en limoen
 • sinaasappel en kiwi
 • aardbei en basilicum
 • watermeloen en rozemarijn
 • zwarte bes en limoen
 • gember en citroen
 • bramen en munt
 • appel en kaneel
 • zwarte bes en lavendel
 • appel, gember en citroengras
 • zwarte bes, sinaasappel en munt

brabants water

Ben je net is ik, helemaal enthousiast geworden en sta je te popelen om leuke combinaties uit te proberen? In dit receptenboekje van Brabant Water staan “12 inspirerende waterrecepten voor extra smaakbeleving bij jou gerechten”. Niet alleen de smaken en de plaatjes zijn verrassend. De namen van de watertjes zijn veelbelovend: Lila Limo (met lavendel en steranijs), fris en fruitig (met grapefruit, bosbes en basilicum) en Niet Enkel Venkel (met venkel, limoen, sereh en rode peper).

Lekker bruisend!
Je kunt er naar verlangen om te sprankelen, borrelen en bruisen. Sparkling water noemen de Engelsen het. Dit water is levendig aanwezig. We kennen het ook onder de naam Spa rood en spuitwater. Een glas vol bubbels combineert ook heel fijn met een smaakje. Lekker om te drinken, een feest om naar te kijken.

foto water

Zoet, zoeter, zoetst
Op zijn tijd kun je er naar verlangen: een glas drinken dat zoeter smaakt. Een beetje zoet, lekker zoet en lekker stevig zoet. Hiervoor kun je aan je water extra smaak toevoegen met siroop of diksap. Sinds kort heb ik daarvoor Soof ontdekt. Deze limonadesiroop wordt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Natuurlijk, het zijn de vruchtensuikers die het zo lekker zoet maken. Het zijn zoetmakers voor op zijn tijd. De vruchten en groente geven het een lekkere volle smaak, die verder gaat dat een siroop van witte suiker.

Soof - volwassen limonadesiroop

Leuk aan Soof vind ik de vrolijk geleurde fles en de smaken: wortel-appel-gember, limoen-mint-appel, zoete aardappel-kaneel-appel en blauwe es-lavende-zwarte bes-appel. Het zijn echte siropen voor volwassenen. Je kunt het helemaal leuk maken door aan je glas ook wat verse vruchten, muntblaadjes of een kaneelstokje toe te voegen.

Tot slot
Ben je enthousiast en misschien zelfs oververhit van inspiratie? Dan kan deze oude volkswijsheid behulpzaam zijn: “Houd het hoofd koel en de voeten warm”.  Met deze oefening maak je van een glas water een echt moment voor jezelf.

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s