Spaghetti-pompoen

Vrolijk geel: spaghetti-pompoen. Rauw ziet deze pompen er van binnen uit als andere pompoenen. In het midden is de pompoen hol. Binnen de schil zit een massieve harde laag pompoen, afgedekt door een laagjes dunne zachte sliertjes met pompoenpitjes. Deze pompoen is rauw een beetje okergeel.

De bereiding is van deze pompoen is eenvoudig: Verwarm de oven voor op circa 180 graden. Snij de pompoen door de helft. Vervolgens schraap je de pitjes met de dunne sliertjes er uit met een lepel. Je legt de twee pompoen helften op een bakplaat met een dun laagje water. Zet daarna de pompoen 30-45 minuten in de oven.

De baktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de pompoen. Het komt allemaal niet zo nauw. Als je met de vork het vruchtvlees makkelijk los kan trekken in losse sliertjes, dan is de pompoen gaar.

Spaghetti-pompoen
KOOK TIP: De spaghetti-vorm komt te voorschijn als de pompoen gaar is. Het losschrapen van de laag met pitjes is best een klusje. Verwijder voor het bakken de pitjes met het grootste deel van de sliertjes-deken. Het restant kun je na het bakken makkelijker uit de pompoen scheppen.

 

Laat de pompoen een beetje afkoelen. Als de pompoen gaar is, laten de sliertjes makkelijk los. Haal met een vork voorzichtig de spaghetti-slierten los.

Je kunt de pompoen-spaghetti koud eten, roerbakken, verwerken in een ovenschotel of verwarmen in een stoompan.

De pompoen-spaghetti is heel neutraal van smaak, daardoor zijn vele variaties mogelijk: met roerbakgroente, in een salade, met een sausje, met een dressing, met pesto of met wat groene kruiden en een lichte dressing.

 

Spaghetti-pompoen
De pompoen-spaghetti heeft niet de bite van tarwe-spaghetti. Door de vorm en stevigheid geeft het wel een “spaghetti-gevoel”.
Spaghetti-pompoen
KOOK TIP: Spaghetti-pompoenen zijn te vinden in verschillende maten. Leg de pompoen voor het snijden een kwartiertje in de hete oven. Zo wordt de pompoen wat zachter, en kun je hem makkelijker door midden snijden. Omdat de pompoen al wat voorgegaard is, kun je de baktijd daarna inkorten.

Je kunt de pompoen ook garen door hem te koken. Zelf gebruik ik graag de oven:  Zo gaat er geen smaak verloren en door de warmte wordt de smaak een klein beetje zoeter. Ook krijg je er zo mooie lange sliertjes.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s