Kijken en bewonderen: knoflook.

In deze blog staan we even stil.  We nemen een moment van rust “in het oog van de orkaan”.  Kijken en bewonderen nodigen je uit om helemaal in het moment te zijn. Wit is daarvoor een hele fijne kleur: puur, zacht, zacht en eenvoud. Wit geeft ruimte en laat andere kleuren stralen.

Oké, zijn we zo ver?
We gaan kijken naar knoflook. Een bekende en veelgebruikte smaakmaker. Ga er even bij zitten, zet je voeten op de vloer en adem een beetje dieper in en uit.

Verse knoflook
Verse knoflook.

Verse knoflook. Wat een schoonheid! De knoflooktenen zijn afgedekt met een dik taai wit vlies. Dit mooie witte zacht glimmende dekentje zit stevig om de knoflookbol. Door deze beschermende laag heen zie je de afdrukken van de tenen.

Verse knoflook
Verse knoflook. De vorm van de tenen zie je door het beschermende vlies heen.

De vorm van de tenen zie je door het beschermende vlies heen. Aan de onderkant van de bol kun je zien waar wortels gezeten hebben. Deze wortels zijn er netjes afgesneden. Aan de bovenkant zie je de steel van de knoflookplant.

Verse knoflook - een kijkje in de binnenkant.
Verse knoflook – een kijkje in de binnenkant.

In een opengebroken bol kun je hoe de knoflook tenen omgeven zijn door het witte vlies. De tenen liggen stevig tenen elkaar aan. Je kunt zien hoe het vlies naar boven toe uitloopt in blad. De knoflookbol is geen knol, maar het is verdikte bladstengel.   Je ziet dat er meerdere vliezen zijn die om en rond de knoflook tenen liggen. Alle tenen zijn als het ware toegedekt met een stevig beschermend dekentje.

Onder aan de bol zie je een dikke witte laag, een soort bodem in de bol. Hier hebben de wortels van de knoflookplant gezeten. De tenen zitten stevig vast aan deze bodem. Wil je de tenen loshalen, dan moet je best een beetje kracht zetten.

Verse knoflooktenen
Verse knoflooktenen.

Het koste dus even wat moeite om het verse stevige vies van de knoflook te verwijderen.  De verse tenen zijn groot en stevig. Het vlies rond de tenen is dunner, zachter en het glimt een beetje. De tenen zijn als het ware omgeven door een “satijnen lakentje”, dat uitloopt in een heel jong teer knoflookblad.

Gedroogde knoflook - eigen oogst
Gedroogde knoflook – eigen oogst

In mijn eigen tuintje staat knoflook. Elk jaar vind ik het weer een wonder om te zien hoe een knoflookteen in een jaar tijd uitgroeit tot een nieuwe knoflookbol. Als je de bollen laat drogen zijn ze langer houdbaar.

Eigen oogst - een opengebroken bol knoflook
Eigen oogst – een opengebroken bol knoflook.

Kijk eens hoe mooi de tenen tegen elkaar aan liggen. De vliezen zijn door het droger dunner en transparant geworden.  Ze beschermen de knoflooktenen. De buitenste dikkere vliezen houden de tenen bij elkaar. Heel mooi zie je hier een stengel in het midden van de bol. Dit is de steel van de knoflookbloem.

Knoflook tenen
Knoflook tenen.

Even kijken en bewonderen: de schoonheid van de “stinkende roos”, zoals de knoflook in de Griekse oudheid ook wel werd genoemd.

Vlies van de knoflookbol.
Vlies van de knoflookbol.

Na het drogen van de knoflook is het dikke vlies veranderd in een prachtig satijnen jasje. Het knispert zachtjes als je het van de bol af haalt.

Knoflookbloemen
Knoflook bloemen.

Knoflook uit eigen tuin. In de loop van het jaar verschijnt de bloemstengel. De bloem zit verstopt in een wit bolletje. Wil je dat de knoflook zijn energie stopt in een nieuwe knoflookbol, dan kun je de bloemstelen er het beste uitknippen. Op de vaas heb je er lang plezier van. Het water blijft helder en bederft niet. Wekenlang kun je van de bloemstengels genieten.

Knoflook - bloemstelen
Knoflook – bloemstelen

Sommige bloemstelen krullen nog meer dan anderen. Het is krullen is afhankelijk van de soort.  De steel en bloem groeien op de vaas verder. Langzaam verdwijnt de krul. Het bolletje (waarin de bloem zit) wordt steeds dikker. De bloemstengel strekt zich steeds verder uit.

Knoflook bloemen
Knoflook bloemen

Heel bijzonder: in de “knoflookbloemen” worden de teenafdrukken steeds meer zichtbaar.

Knoflookbloem
Knoflookbloem

Na een tijdje barst de knoflookbloem uit zijn jasje. Hier heb ik het jasje een handje geholpen.  Je ziet de knoflookbloem in zijn tere schoonheid. Word jij er ook zo stil van?

Knoflookbloem
Knoflookbloem

De knoflookbloem: een witte fragiele schoonheid.

Knoflookbloem
Knoflookbloem

De knoflookbloem ontwikkelt zich verder tot een groep met mini-knoflookteentjes. Als je de teentjes plant, dan groeien daar uit hele kleine fragiele knoflookplantjes.

Tot slot
We hebben gekeken naar knoflook. Heb jij je ook zo verwonderd over de schoonheid van knoflook? De eerstvolgende keer dat je in de keuken met knoflook aan de slag gaat, is een mooi moment om deze indrukken nog even in gedachten terug te halen. Misschien merk je dat je met meer aandacht bezig kan zijn. Kun je het fragile jasje van de knoflook zien? Kun je het horen knisperen als het satijnen jasje van de knoflook uit trekt?

Op zoek naar kookinspiratie?
Nog veel meer knoflookinspiratie, recepten en wetenswaardigheden vind je op de website van de Eemlook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s