Boontjes!

Boontjes, ben jij er ook zo gek op? De lekkerste bonen komen uit eigen tuin of zijn vers geplukt door een lokale leverancier. Dit jaar leek het er even op dat de bonenoogst schraal zou zijn. Toen kwam de nazomer, met regen, een vriendelijke nazomerzon en een aangename warmte. Tot mijn blijde verrassing bloeiden de bonenstruiken op, letterlijk en figuurlijk.

IMG_2387

Bonen, peulen en erwten, het zijn allemaal peulvruchten. Peulvruchten zijn onderdeel van de familie van de vlinderbloemigen. De zaden bevinden zich in een vlezig omhulsel dat voor het drogen als groente gegeten kan worden. Er zijn wel meer dan 600 soorten!

Tot de peulvruchten horen: bonen, erwten en linzen. Daarbinnen vallen weer vele rassen en variëteiten. Erwten kennen we het best als doperwt en peultje. Kikkererwten zijn een mooi voorbeeld van volgroeid, uitgerijpte en gedroogde zaden.

Met zo veel soorten peulvruchten hoeft bonen eten niet saai te zijn!

Pronkbonen
Een van mijn lievelingsbonen is de Pronkboon. Deze bonen zijn lekker “vlezig” en smaken, als je heel goed proeft, een heel klein beetje zoet. Tip: Kook ze niet te lang, zodat ze nog een beetje bite hebben.

IMG_2413

Pronkbonen hebben een dikke sappige vlezige schil. Als je heel goed met een vergrootglas naar het velletje kijkt, zie je zelfs hele kleine haartjes.

IMG_2440

Dwarsdoorsnede van een Pronkboon, zo mooi om naar te kijken: in de vlezige boon groeien kleine boontjes. Pronkbonen zijn het lekkerst als deze zaden nog klein, mals en heel zacht zijn. Oudere bonen worden taaier. De energie van de Pronkboon gaat naar de zaden binnen in de boon, zodat deze volgend jaar weer kunnen uitgroeien tot nieuwe planten.

IMG_2450.JPG

Pronkboon: de dikke vlezige schil beschermt de kleine baby-boontjes.

Tot slot
Kijken naar eten maakt hongering. :–). Het is de hoogste tijd om de keuken in te duiken en te pronkboontjes te bereiden: snijdt de harde puntjes van de boon. Snijdt de boon in schijfjes van circa een cm. Doe de boontjes vervolgens in een pan met een klein bodempje water. Kook de boontjes circa 10 minuten al dente. Voor een luxe variant kun je er een klein beetje roomboter door doen. Voor een exotische variant roer je er een heel klein beetje sesamolie door en bestrooi je de bonen met geroosterd sesamzaad.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s