Verstillen en vertragen door verwondering – tamme kastanjes

Tijd is een raar ding: het is oneindig en toch lijk je er vaak te weinig van te hebben. De tijd op de klok is niet de tijd zoals je hem beleefd. Tijd heeft geen eigendomsrechten en toch is tijd onbetaalbaar en heel waardevol.

Het bos is een plek om tot rust te komen. De tijd staat er even stil en toch is bijna nergens de tijd zo zichtbaar als hier: De seizoenen spiegelen in de bodem, de planten, de dieren en de geluiden.

De herfst is één van mijn favoriete seizoenen. Het landschap kleuren zo mooi rood, oranje en goud  en het bruin komt weer te voorschijn. De blaadjes hebben hun taak volbracht en vallen naar de bodem. Daar zullen ze verteren, zodat ze opnieuw als voedingsstoffen weer door de planten worden opgenomen. De bomen hebben vruchten gemaakt. Een deel zal uitgroeien tot nieuwe boompjes. Een ander deel wordt door dieren verzameld en dient als voedsel om de winter door te komen.

Een boswandeling in stilte kan je veel brengen. Door het lopen ga je dieper ademhalen. Kun je voelen hoe je je voeten neer zet. Kun je je eigen beweging bewust volgen? Kun je tijdens het lopen ook luisteren naar je voetstappen?

Hoor je de geluiden van het bos? Het ritselen van de bladeren, de geluiden van de dieren, het vallen van blad, eikels, beukennootjes of kastanjes?

Het geluid van loslaten. Wat laat jij zelf los in de herfst?

Al kijkend en luisterend naar het bos, kunnen je steeds meer details opvallen. Neem je de tijd om te vertragen, dan kun je een interne verstilling opmerken. Misschien komt er zelfs ruimte om nog dieper adem te halen en je te verbazen en te verwonderen over alle schoonheid die je ziet.

Tot slot
Een aandachts-oefening: verstillen en vertragen door verwondering – tamme kastanjes. Even stil staan en rustig kijken. Kunstwerkjes om naar te kijken. Niets meer en niets minder. Dat is de kwaliteit van de herfst: een terugtrekkende beweging, vertraging, en loslaten.

Tamme kastanje foto 1

Tamme kastanje foto 2

Tamme kastanje foto 3

Tamme kastanje foto 4

Tamme kastanje foto 5

Tamme kastanje foto 6

tamme kastanje foto 7

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s