Oranje op je bord – pompoen

Pompoen - oranje op je bord

Pompoen! Hier ben ik dan: Een gezellige stralende oranje feestmaker met een bolle toet.

pompoen velletje

Als ik groei, ben ik een veelvraat, ik groei en groei in een griezelig korte tijd tot een indrukwekkende omvang. Je kunt me rustig plagen, ik heb een dikke harde huid. Niet te veel hoor! Ik heb een zachte binnenkant. Wordt ik omhuld door warmte in de oven, dan wordt ik aangenaam mild en zacht en een beetje zoet.

Pompoen onderkant

Pompoen. De grote gele bloem heeft haar taak volbracht. Onderaan de bloem groeide een vrucht, die is uitgegroeid tot een grote oranje bol: een pompoen.

Pompoen bovenkant

Pompoen: De restanten van de “navelsteng” waar mee de vrucht door de plant gevoed werd.

Pompoen

Pompoen: Hard van buiten. En zie: hoe zacht bekleed van binnen. Oranje straalt van levenslust en vitaliteit.
pompoen

Pompoen:  Feestelijk oranje! Schillen is niet nodig! Door het koken of roosteren wordt het schilletje zacht en geeft extra kleur aan je eten.  Deze pompoen gaat de oven in: pompoen wassen, in stukken snijden, binnenbekleding met pitjes verwijderen, oven voorverwarmen op 180 graden, stukjes pompoen op een bakplaat leggen, beetje zonnebloemolie erover,  beetje zout en een beetje tijm erbij, meng het geheel door met je handen. En daarna: lekker roosteren. Voor pompoensoep is het fijn als de pompen heel zacht is, dat duurt circa 25-40 minuten.

IMG_3102

Een oranje maaltijdsoep! Oranje is een kleur van feest en plezier maken. Herfst en pompoen, het is een gouden combinatie. Als de bomen gaan kleuren en het oranje, geel en goud tevoorschijn komt, wordt het weer tijd voor lekkere stevige pompoensoepen.

Tot slot: Een recept voor soep van pompoen met wortel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s