Pompoensoep

Een oranje maaltijdsoep! Oranje is een kleur van feest en plezier maken. Herfst en pompoen, is een gouden combinatie. Als de bomen gaan kleuren en het oranje, geel en goud tevoorschijn komt, wordt het weer tijd voor een lekkere stevige pompoensoep.

Pompoensoepen kun je maken in vele variaties. Deze soep maak je van zo’n mooie oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is heel zacht en heeft iets weg van wortelen. Door het roosteren van de pompoen wordt de smaak een beetje sterker. Aan de soep voeg je ook wortelen (nog meer oranje :-)) toe en een paar uien.

Om deze soep op smaak te maken, mag je tijdens het koken lekker vaak proeven :-).

Het recept is eenvoudig.  Het is een stevige, vegetarische maaltijdsoep. Met een vers gebakken stokbroodje en een groene salade erbij heb je een stevige lunch of een complete maaltijd!

Ingrediënten:
1 oranje pompoen (circa 1 – 1,5 kg)
3 eetlepels zonnebloemolie
1/4 eetlepel tijm
2 uien
200 gram winterwortelen
bouillonpoeder of  bouillonpasta
1/2 eetlepel kerriepoeder
1/4 eetlepel gemberpoeder
peper (naar smaak)
zout (naar smaak)
paar eetlepels yoghurt
naar keuze bieslook of korianderblad

We gaan de pompoen roosteren. Daardoor krijgt hij meer smaak. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

De schil van deze oranje pompoen kun je eten, daarom hoef je de pompoen niet te schillen! Was de pompoen, en verwijder de pitten. De binnenbekleding van de pompoen kun je gewoon eten, je kunt dus volstaan met het verwijderen van het deel waar de pitten in zitten.  Snijdt de pompoen daarna in stukken van circa 5 cm.  Het komt niet zo nauw. Hoe groter de stukken pompoen, hoe langer het duurt voor de pompoen gaar wordt.

Pompoen
Rauwe pompoen: de schil van deze pompoen kun je eten. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen.

Leg de stukken pompoen op een bakplaat en strooi twee eetlepels zonnebloemolie en de tijm er over. Meng het geheel door met je handen, Zet nu de pompoen 20 minuten tot half uurtje in de oven. De pompoen wordt nu zachter, maar moet niet zwart worden.

Tip: Oudere pompoenen kunnen hard worden. Om het snijden wat gemakkelijker te maken kun je de pompoen in zo´n geheel alvast een 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven zetten. De pompoen wordt door de warmte al een beetje zachter.

Geroosterde pompoen
Pompoen: Geroosterd met een beetje olie en tijm.

Snijdt de uien in stukjes. Bak de uien daarna een paar minuten in een pan met een eetlepel olie. Bak aan het eind het kerriepoeder en de gemberpoeder mee. Ook hier geldt: door het bakken worden de smaken intenser en de uien gaan zoeter smaken. Dit komt de karamelisatie van de natuurlijke suikers uit de groente.

Zet ondertussen een pan op met 1 liter water. Voeg daar bouillonpoeder/bouillonpasta aan toe. Als je zelfgemaakte bouillon hebt is dat natuurlijk helemaal fijn!

Was de wortelen, schil ze en snijdt ze daarna in plakken van circa 2 cm. Gebruik je biologische wortelen, dan is schillen alleen nodig als je de schil niet mooi schoon krijgt.  Je kunt dan volstaan met het verwijderen van de bovenkant van de wortelen.

Als het water kookt, voeg je daar de gebakken uien, de wortelen en de pompoen aan toe. Roer met een beetje heet water de laatste uitjes met kruiden los en giet deze inhoud van de bakpan toe aan de bouillon. Laat het geheel een tijdje koken tot alle groente goed gaar is. Pureer de soep met een staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Voeg eventueel wat bouillon toe.

Nu komt het leukste gedeelte: het proeven. Breng de soep op smaak met peper, zout en kerriepoeder. 🙂

Opdienen:
Verwarm de soep tot hij goed heet is. Proef nog een keer en voeg eventueel nog wat peper, zout of kerriepoeder toe. Doe de soep in een mooie soepkom.  Doe nu in elke kom circa 2 eetlepels yoghurt. Strooi er een beetje gehakte bieslook of wat gehakt korianderblad overheen.

De frisse smaak van de yoghurt is een lekkere tegenhanger van de zoutige kruidige soep.  Het zuur zorgt er ook voor dat je de andere smaken beter gaat proeven. Samen met de bieslook of koriander geeft het de yoghurt ook variantie aan structuur en kleur.

Tot slot:
Het is een stevige, vegetarische maaltijdsoep. Met een vers gebakken stokbroodje en een groene salade erbij heb je een stevige lunch of een complete maaltijd!

pompoensoep

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s