Smaakmaker: prei

insta prei 15

Prei. Zo’n mooie smaakmaker! De bladeren kleuren van wit via limegroen naar donker groen. Het witte deel van de prei is zacht en mals. Naarmate de bladeren ouder worden ze groener, donkerder, steviger en sterker van smaak.

insta

Prei: de donkergroene delen blijven bij het bakken lekker stevig en geven smaak en kleur aan je gerecht. De oude delen zijn wat droger en verliezen hun frisse kleur. Ze zijn nog prima te gebruiken: Je kunt ze mee laten trekken in een zelfgemaakte bouillon. De prei zal zijn smaak (en een deel van zijn voedingsstoffen) afgeven aan het water. Zo gebruik je al het goede van de prei.

IMG_3367.JPG

Prei, het onderste deel: Zacht, wit. helder geel en beetje lime-groen. Dit deel van de prei is snel gaar en minder sterk van smaak als donkere delen. Deze prei is daardoor makkelijk toe te voegen aan veel gerechten.

IMG_3369

Prei. Een aandacht oefening, zo even tussen alle drukken bezigheden door.
Leg de prei op een snijplank en zet het puntje van je mes op de snijplank.
Hou de prei vast met je andere hand, en zorg zat je vingers niet onder het mes liggen 🙂 Druk nu het mes zachtjes naar beneden terwijl de onderkant van het mes over de snijplank glijdt.
Kun je voelen de beweging in je hele arm voelen?
En kun je horen hoe de prei zachtjes kraakt terwijl je snijdt?
Kun je de prei ruiken?
Doet dit een paar keer.
Snijdt dan het donkergroene gedeelte van de prei.
En snijdt vervolgens het onderste witte deel van de prei.
Kun je het verschil horen?
Kun je het verschil in de armen voelen?

geplaatst.JPG

Vol verwondering kijk ik in de groentelade: de prei groeit door in de koelkast! Was het twee weken geleden nog een mooi recht afgesneden stronkje, het ziet er nu heel anders uit. De prei groei van binnenuit. Dit licht groene deel heeft groeikracht en vitaliteit!

insta IMG_3436

Prei: smaak, geur en kleur. Bijvoorbeeld in dit eenvoudige, voedzame bijgerecht. Was een prei en snijdt hem in reepjes. Snijdt een rode ui in blokjes. Bak de groente even aan in een beetje olie. Laat de groente een paar minuten smoren. Meng de groente met gekookte rijst (of een ander gekookt graan). Warm het geheel een paar minuten door tot het gerecht warm is. Maak het op smaak met peper en zout.

Tot slot: een link naar een paar recepten met inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s