Spelen met smaak: speculaas-appelcake

IMG_1579 appel speculaas

Mmmm… het is weer tijd voor om iets lekker te bakken! Denk je aan de herfst, dan denk je aan: appeltaart. Of verlang je meer naar speculaas? Met deze speculaas-appelcake heb je het beste van beide! Het is een spannende combinatie: fris-zoet-zure appeltjes met pittige verwarmende speculaaskruiden en zachte zoete cake. De cake is niet moeilijk te maken. Voor deze cake geldt: de volgende dag is hij het lekkerst. Tenminste, als je zo lang kan wachten 🙂

Ingrediënten:
250 gram gebuild tarwemeel
20 gram arrowrootpoeder
1 zakje bakpoeder
150 gram oerzoet
snufje zout
19 gram speculaaskruiden
300 gram appel (harde friszure appel)
½ theelepel citroenrasp
3 theelepels citroensap
75 gram zonnebloemolie
150 gram melk

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een kleine ronde cakevorm (doorsnede 18 cm) met bakpapier.

Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar. Schil de appel en snij de appel in blokjes van circa 1,5 cm. Meng het citroensap en de citroenrasp door de appel. Klop dan met een handmixer of garde de olie en melk erdoor. Schrik niet, het moet een dik beslag worden. Meng de appelblokjes er door en doe het beslag in de bakvorm. Verspreid het beslag gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Maak de lepel een beetje nat met water als het beslag te veel blijft plakken.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Laat hem even afkoelen op een rooster alvorens hem op te dienen.

Zelf speculaaskruiden mengen? Zie mijn bericht van 15 november 2017 🙂

Op zoek naar de ingrediënten? : gebuild meel en oerzoet is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Gebuild meel is minder geraffineerd als bloem en bevat minder zemelen als volkorenmeel. Door gebuild meel te gebruiken wordt de cake wat steviger. Je kunt het gebuilde meel vervangen door witte bloem.

Oerzoet is ingedikt rietsuikersap en heeft een licht kruidige smaak, het geeft de cake een vollere smaak. Je kunt oerzoet vervangen door witte suiker, rietsuiker of basterdsuiker. De zoete smaak wordt dan harder en minder verfijnd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s