December dessert: Hangop met appels, bietjes en speculaas-havermout-crumble.

December dessert met appel, bietjes en speculaas

Appeltjes, bietjes en speculaas. Het is een wonderlijk trio, dat het buitengewoon goed met elkaar kan vinden. Je kunt er een kleurrijk dessert van maken. Leuk bij een feestelijk diner. Of zomaar, op een gewone doordeweekse dag, om wat kleur aan je maaltijd te geven.

Zoet en zuur, fris, knapperig en zacht en romig, het zit allemaal in dit gerechtje: Hangop met appels, bietjes en speculaas-havermout-crumble.

Ingrediënten hangop (4 personen)
300 gram volle kwark
100 gram yoghurt
mespuntje zout
appeldiksap of appel-peren diksap (naar smaak)

De originele echte hangop maak je van karnemelk. Zelf maak ik het van kwark met yoghurt, dit is een snelle en makkelijke manier om een soortgelijk resultaat te krijgen. In plaats van hangop kun je in dit gerechtje ook kwark of Skyr gebruiken.

Doe een kaasdoek of een (schone!) keukendoekje in een vergiet en hang deze boven een kom. Giet de yoghurt en kwark in dit vergiet en laat het mengsel 2,5 tot 3 uur uithangen. Maak de hangop op smaak diksap.

Ingrediënten appels met bietjes
200 gram rode biet
100 gram witte wijnazijn
20 gram oerzoet
mespuntje zout
mespuntje kaneel
paar eetlepels water
½ eetlepel zonnebloemolie
1 of 2 fris-zure stevige appels (bv elstar of goudrenet)

Rasp de bietjes. Meng suiker, zout, kaneel, wijnazijn en water in een roestvrijstalen pan. Beng het mengsel aan de kook , voeg de olie toe en de geraspte bietjes. Kook het geheel zachtjes tot de bietjes gaar zijn en het sap een beetje stroperig is. Voeg eventueel tussentijds nog wat water toe. Laat de bietjes afkoelen.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijdt de appel in blokjes van ongeveer een  centimeter. Meng de appelblokjes door de bietjes. Zet het appel-bietenmengsel koel totdat je het dessert gaat opdienen.

Ingrediënten speculaas-havermout crumble:
125 gram roomboter (ongezouten)
110 gram oerzoet*
1 ei
110 gram speltmeel (of tarwemeel)
½ theelepel bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
150 gram havermout
120 gram rozijnen

*Oerzoet is ongeraffineerde rietsuiker. Het is te koop bij de natuurvoedingswinkel.  Oerzoet is een suiker met een kruidige smaak. Als je geen oerzoet gebruikt, kun je dit vervangen door basterdsuiker of witte suiker.

Klop de boter luchtig met het oerzoet. Voeg het ei toe, en klop het mengsel een paar minuten. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de kruiden en het zout. Roer het mengsel vervolgens kort door het boter-ei-suikermengsel. Roer er vervolgens de rozijnen en de havermout door tot het een geheel is. Zet het mengsel minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Kruimel het deeg over de bakplaat. Na het bakken kun je de kruimels kleiner maken. Bak de kruimels circa 10 minuten. Ze zijn gaar als ze lekker beginnen te ruiken en als ze een beetje stevig worden. Laat ze een klein beetje afkoelen voor je de kruimels met de hand kleiner maakt. Door het afkoelen worden de kruimels steviger en harder.

Opdienen
Je kunt de verschillende onderdelen van het dessert van te voren maken. Voor het beste resultaat schep je het dessert vlak voor het opdienen in de glaasjes: Onderin een laagje met appels/bietjes, daarna een laagje kwark. Tot slot strooi je er een laagje speculaas-havermout crumble overheen.

Tip: serveer er een bakje met lossen crumble bij. Zo kun je zo veel crumble over je dessert strooien als je wilt 🙂

December dessert met appel, bietjes en speculaas

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s