Een bietje energie

een-bietje-energie

Een bietje bordeaux! Bordeaux roept bij mij het gevoel op van zacht velours, koninklijk fluweel, passie en levensvreugd (“daar waar je bloed sneller gaat stromen”). De kleur van waarde en weelde. Een mooie kleur voor de feestdagen!

Hoe fijn kan het zijn om deze kleur door je handen te laten gaan! Neem hiervoor bijvoorbeeld bordeaux rode bietjes en maak er energie-reepjes van met noten, vruchten en kokos. De energiereepjes zijn zacht, zoet, smeuïg met een bite. Ze geven fijne energie voor een winterse wandeling.

De energie-reepjes zijn makkelijk te maken. Je kunt ze een paar dagen bewaren in de koelkast. Als je zo lang kan wachten ten minste 🙂  Dit snoepgoed is ook prima in te vriezen.

Ingrediënten
75 gram biet
20 gram bietensap
1 teaspoon citroensap
1/8 teaspoon zout
75 gram gedroogde pruimen
125 gram dadels
50 gram cashewnoten
70 gram zonnebloempitten
circa 40 gram kokos

En zo maak je ze
Maal de bieten met het bietensap, het citroensap en het zout tot een gladde massa. Snijdt de pruimen en dadels in stukjes. Meng de vruchten met de bietenmassa. Laat het mengsel een kwartiertje staan. Daarna maal je het mengsel in een hakmolen of blender. Het moet een fijne massa worden, maar je mag best nog wat kleine stukjes gedroogd fruit zien. Hak de cashewnoten fijn. Meng  de cashew nootjes en zonnebloempitten door het bieten-fruit mengsel. Nu komt een onderdeel wat zeker niet vervelend is: goed proeven! Voeg eventueel nog wat citroensap of wat zout toe. Door het zuur van de citroen worden de energiereepjes wat frisser en komt het zoet uit de bietjes en de pruimen beter tot zijn recht. Door het zoet proef je alle smaken (ook het zoet) beter.

Leg het mengsel op een vel bakpapier. Maak er met je handen een vierkante of rechthoekige plak van. Vouw papier dicht en laat het een paar uur in de koelkast stijf worden. Bestrooi de bovenkant met kokos. Draai de energiereep om en bestrooi ook de andere kant met kokos. Vouw het pakketje weer dicht en leg de energiereep nog een dag in de koeling.

Als je het leuk vind kun je er ook bolletjes van maken. Hiervoor neem je wat van het mengsel in je hand, ter grootte van een walnoot. Draai het mengsel tot een bolletje en rol het balletje vervolgens door de kokosrasp.

Ik wens je heel veel plezier en alvast eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s