Draaien, ronddraaien, krullen, slierten

Kleurige sliertjes van biet, courgette of bijvoorbeeld wortel: groentespaghetti! Om rauw te eten of om even te blancheren. Fijn om te maken, leuk om te zien en lekker om te eten!

Groentespagetti - courgette
Groente spaghetti – courgette

Courgette-spaghetti is kant-en-klaar te koop. Veel leuker, smakelijker en verser maak je deze groente slierten zelf met een “spiraalsnijder” ook wel “spiralizer” of “spiral-slicer” genoemd.

Je kunt de spiraalsnijder gebruiken voor bijvoorbeeld wortel, rettich, bieten, pastinaak, aardappel, zoete aardappel, meiraapjes, koolraap, koolrabi of kool. Het geeft aan harde stevige massieve groenten een beetje luchtigheid.

groentespagetti 2
Meiraapjes

Draaien, draaien, ronddraaien, krullen. Geef wat luchtigheid en beweging aan knollen en wortelen met een spiraalsnijder. Rustgevend om te doen! Draaien, draaien, draaien. Met een rustige draaibeweging draai je de groente met dit apparaat tot mooie slierten Je hoort het zachtjes knarsen, terwijl je ziet hoe de massieve groente veranderd in een vrolijke berg van gekrulde slierten.

Blokjes, plakjes of sliertjes? Je wilt het misschien niet geloven: zo ervaar je de groente echt anders!

Hier is hij dan: de spiraalsnijder. Het apparaatje lijkt op een puntenslijper. Je draait de groente in de spiraalsnijder. Door de mesjes wordt de groente in sliertjes gesneden. In dit filmpje kun je zien hoe de spiraalsnijder werkt.

Voor knollen, zoals meiraap, biet en zoete aardappel, gebruik is zelf deze spiraalsnijder. Op dit apparaat kun je dikke wortelvormige en bolvormige groente snijden. Het is een rustgevend werkje. Anders dan bij het werken met een mandoline hoef je niet op je vingers te passen. Je hoeft alleen maar rustig aan het zwengeltje te draaien. Hoe het werkt zie je op dit filmpje.

Op zoek naar inspiratie?
In dit boek “Spiralized” lees je alles over het gebruik en de mogelijkheden van de spiraalsnijder. Ook vind je hier tachtig recepten voor ontbijt, soepen, ovengerechten, rijst en noedelgerechten.

Tot slot een recept: Wortelsalade met sinaasappel-sesam dressing.

wortelsalade
Wortelsalade met sinaasappel-sesam dressing.

Ingrediënten:        
500 gram winterwortel
rasp van ½ sinaasappel
3 cm verse gember
100 ml sinaasappelsap
2 eetlepel citroensap
1 theelepel honing
1 eetlepels geroosterde sesamolie
peper
zout
2 eetlepels  sesamzaad

Schil de wortelen met een dunschiller en maak er met een spiraalsnijder slierten van.
Zet een pan op met water. Breng het water aan de kook.  Voeg zout aan het water toe.

Maak ondertussen de dressing.   Rasp de gember en maak zest van de schil van  de sinaasappel. Meng de rasp met het sinaasappelsap, het citroensap, de honing en de sesamolie. Breng de dressing  op smaak met peper en zout.

Kook de wortelslierten circa 2 minuten. Laat de slierten daarna kort uitlekken in een vergiet en meng de warme wortel met de dressing.

Rooster de sesamzaadjes en meng ze door de wortelsalade.

Ik wens je heel veel rust en plezier met het spiraalsnijden!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s