Spelen met kleur: bruin – chocoladevijgen met sinaasappel-gember siroop.

Bruin, het is de kleur van de herfst. Aarde. Boomstammen en vallende blaadjes. Bruin is een kleur van tradities en nostalgische herinneringen, van weemoed en tradities.

Bruin eten klinkt saai. Heb je je er wel eens over verwonderd hoeveel bruin je eigenlijk eet? Je vindt de kleur in vele tinten in onder andere noten en kastanjes, de aardappelen die je nog moet schillen, koffie met melk en schuimende cappuccino. Denk bij bruin bijvoorbeeld ook aan heerlijk geurende baksels als brood, pannenkoeken, koekjes en appeltaart

Chocolade, een zo smakelijk fijn luxe goedje om mee te spelen. Laat dit bitter-zoete bruin door je handen gaan. Je kunt het horen breken, het knakt en kraakt als je het in stukjes hakt. Je kunt het langzaam laten smelten. Zie hoe de chocolade zachter wordt, hoe het gaat glimmen en zie hoe het zich laat vormen. Gesmolten chocolade heeft een fijne zoetige geur. Je kunt er zelf leuke chocolaatjes en bonbons mee maken. En niet te vergeten: lekker veel proeven, want je wilt natuurlijk weten wat je maakt!

chocoladevijgen

Recept: Vijgen, geïnjecteerd met sinaasappel-gembersiroop en verdronken in pure chocolade.

Ingrediënten:
circa 20 vijgen
schil van 1 sinaasappel
rasp 2 cm gember
25 gram gembersiroop
6 bolletjes stemgember
125 gram sinaasappelsap
snufje zout
300 gram bittere chocolade (95% van Vivani is erg lekker bij deze bonbon!)

Rasp de schil van een sinaasappel. Doe het sinaasappelsap in een pannetje en breng het zachtjes aan de kook. Voeg de gembersiroop toe. Hak de bolletjes stemgember fijn en voeg ze toe. Snij de gember in stukje en voeg deze ook toe. Laat het geheel circa 15 minuten zachtjes doorkoken zonder deksel op de pan zodat het geheel een beetje kan inkoken. Laat het geheel een uurtje laten afkoelen. Zeef de vloeistof.

Knip de bovenste harde stukjes van de vijgen. Zoek de vijgen met een mooie vorm en plooi de vijgen een beetje in hun oorspronkelijke model. Let op: als de vijgen gescheurd zijn, dan zijn ze niet geschikt. Leg een stuk bakpapier op een plaat en leg de vijgen er onderste boven op.

geinjecteerde vijgen

Vul een spuitje (zonder naald!) met circa 10 ml siroop en spuit de vloeistof in de vijg. In de onderkant van de vijg zit een klein gaatje. Daar doe je het spuitje in. Spuit de vijg voorzichtig vol met siroop. Laat de siroop een half uurtje intrekken.

Smelt ondertussen heel voorzichtig de chocolade au-bain-marie. De chocolade moet langzaam zacht worden terwijl je hem langzaam roert. Let op dat de chocolade niet te warm wordt. Doop de vijgen onder in de chocolade en eg ze daarna op het bakpapier om hard te worden.

Tip: Strooi een paar groffe zoutkorrels op de chocolade voor deze hard wordt. De zout kristallen geven een verrassend effect.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s