Smaak: Bitter

Ben je net als ik zo’n snuffelaar die graag de boeken in duikt voor inspiratie? De sfeer proeven van mooie gerechten. Genieten van mooie plaatjes in kookboeken. Verdwalen in de wondere wereld van eten met je zintuigen. Lezen over de eetcultuur van andere tijden en andere landen. Lezen, verkennen, onderzoeken. Je kunt er uren mee zoet zijn. Je bent van harte welkom om snuffelen in mijn digitale boekenkast.

Op deze boekenplank vind je een collectie met boeken over: Bitter.

Bitter maakt alert: “klopt het wel, is het niet giftig?” Bitter heeft een samentrekkend effect. Bitter werkt net als zuur wakker makend en activerend op de spijsvertering. Niet iedereen is even gevoelig voor de smaak bitter. Er zijn grote individuele verschillen. Als je ouder wordt gaat de waarneming van bitter achteruit. In de literatuur lees je veel over de afkeer voor bittere stoffen. Anderzijds zijn volwassenen vaak gek op producten die een bittere smaak hebben (vooral in combinatie met vet en/of zoet): koffie, chocolade, thee, wijn, bier. Het vraagt ons om iets in onszelf te overwinnen om de smaak toe te laten. Het is niet de eerste basismaak waar je aan denkt, maar wel een die je gerecht helemaal af kan maken.

 

IMG_2813

Goed Bitter Best Auter: Ria Loohuizen

Verrassende recepten met bittere kruiden en groente, wild en gekweekt. Traditioneel Hollandse groenten en producten staan volop in de belangstelling. De heerlijkste recepten met bittere groenten en kruiden zoals andijvie, witlof, absinth-alsem, artisjok, postelein en waterkers.

 

 

 

 

IMG_2814.JPG

 

Zilt en Bitter Auteur: Ria Loohuizen

Van zilt tot zeewier, 100 uitgelezen recepten met uitgesproken smaken. In ‘Zilt en bitter’ deelt Ria Loohuizen de cultuurhistorische achtergronden en culinaire waarde van bekende en minder bekende planten als absintalsem, boerenwormkruid en cichorei, zeekraal, zeesla en zoutmelde. In honderd heerlijke recepten laat Ria Loohuizen de bijzondere smaken tot hun recht komen in eigenzinnige en verrassende gerechten.