Smaak: Algemeen

Ben je net als ik zo’n snuffelaar die graag de boeken in duikt voor inspiratie? De sfeer proeven van mooie gerechten. Genieten van mooie plaatjes in kookboeken. Verdwalen in de wondere wereld van eten met je zintuigen. Lezen over de eetcultuur van andere tijden en andere landen. Lezen, verkennen, onderzoeken. Je kunt er uren mee zoet zijn. Je bent van harte welkom om snuffelen in mijn   digitale boekenkast. Op deze boekenplank vind je een collectie met boeken over: Smaak.

IMG_1843

 

Het proefboek – de essentie van smaak
Auteur: Peter Klosse

Een smaakboek waarin wordt uitgelegd hoe smaak tot stand komt; vanaf het proeven in zintuiglijk opzicht, tot de smaak van gerechten en wijnen. Het Proefboek geeft inzicht in de complexe wereld van het proeven.

 

 

 

IMG_1838

 

Het nieuwe proefboek – over de smaak van wat we eten en drinken
Auteur: Peter Klosse

De vraag waarom een gerecht succesvol is beantwoordt hij aan de hand van de Culinaire Succesfactoren. Unieke flavour graphics laten zien hoe de diverse ingrediënten van gerechten bijdragen aan de smaak. Ook is er aandacht voor proeven en de rol van de hersenen bij de perceptie van smaak.

 

 

IMG_1907

 

 

De Smaakbijbel
Auteur: Niki Segnit

Een boek vol smaakcombinaties en inspiratie.

 

 

 

 

 

deze 2

 

Smaakvrienden – inspiratie voor de beste smaakcombinaties en culinaire creativiteit
Auteur:  Angélique Schmeinck

Een boek vol oneindige inspiratie met groente. Alle groenten zijn overzichtelijk uitgewerkt met welk andere ingrediënten, bereidingen en technieken zij dan wel boezemvrienden dan wel spannende vrienden zijn.

 

 

 

Ideze

 

Smaakvrienden – fruit zoet & hartig
Auteur: Angélique Schmeinck

Een boek vol oneindige inspiratie met fruit.

 

 

 

 

 

 

IMG_1837

 

Smaak – een bitterzoete verkenning
Auteur: Kathy Mathijs

In dit boek neemt Kathy Mathijs jou mee op ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van smaak, met tussenstappen in de wetenschap, de psychologie, de kunst en de literatuur.

 

 

 

 

IMG_1706

 

Smaakmakend
Auteur: Mollt Birnbaum.

De kok die haar reuk en smaak verloor. Zonder reukvermogen, vervliegt alle smaak. Na het ongeluk ruikt Molly Birnbaum van de ene op de andere dag niet meer. Mollys droom om chef-kok te worden valt in duigen, maar ze zit niet bij de pakken neer en gaat op onderzoek uit om erachter te komen hoe ze haar reuk- en smaakvermogen terug kan krijgen. Terwijl Molly Birnbaum haar reuk- en smaakvermogen langzaam terugkrijgt, raakt ze meer en meer gefascineerd door het mysterie van het brein.

 

IMG_1713

 

Smaak – waarom we proeven wat we proeven
Auteur: Jeroen Thijssen, Culinair journalist

In dit boek deelt Jeroen Thijssen klassieke opvattingen, nieuwe inzichten en de meest actuele kennis over voeding en smaak met de lezer. Hij legt uit hoe wij proeven en wat smaak eigenlijk is.

 

 

 

 

IMG_1717

 

Proeven
Auteur: Dinah Cheney. 

Zout of zoet? Ruw of verfijnd? Extra ongezuiverd of langzaam gerijpt? Waar je voorkeur ook naar uitgaat, Proeven toont je hoe je je smaakpapillen in verzoeking brengt en hoe je je smaak kunt verwennen.

 

 

 

 

IMG_1707

 

Smaak
Auteur:  Sybil Kapoor.

Een boek over het combineren van de basissmaken zuur, zout, hartig, bitter en zoet.

 

 

 

 

 

IMG_1721

 

Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten
Auteur: Annelies Wittenberghe,  historica met een
culinaire passie.

Een rijk gevulde maaltijd vol kruidige anekdotes aan tafel! Een geschiedenis in 120 recepten is een verrassende kookatlas die ons smakenpalet vanuit een historisch perspectief bekijkt. Geschiedenis was nog nooit zo lekker.

 

 

 

 

Smaak
Auteur: Quik Ton

‘Smaak’ is een bijna ongrijpbaar fenomeen. Toch wordt het begrip door iedereen gehanteerd om uitdrukking te geven aan strikt persoonlijke voorkeuren op alle mogelijke gebieden. In deze geïllustreerde uitgave recht gedaan aan alle aspecten van Smaak

 

 

 

Hoe smaakt het? Auteur: Garmt Dijksterhuis
Hoe komt het dat je proeft wat je proeft, en ruikt wat je ruikt? Er bestaan tal van boeken over lekker eten, maar slechts weinig boeken leggen uit hoe je ‘lekker’ van ‘vies’ kunt onderscheiden. In dit boek leer je meer over de vele aspecten van smaak en reuk, over de wisselwerking tussen het voedsel en de zintuigen, maar vooral ook over het grote belang van de psychologie bij proeven, ruiken, eten en voedselkeuze.

De sensaties van smaak Auteur: Bob Holmes
In ‘De sensaties van smaak’ laat Bob Holmes zien wat er aan de basis ligt van smaak: de chemische, biologische en psychologische processen die plaatsvinden wanneer we eten. Ook kijkt hij mee over de schouders van professionele chef-koks en industriële voedselproducenten, om te zien hoe zij op zoek gaan naar verrassende nieuwe smaakcombinaties en innovaties op kookgebied.

Spiritualiteit werkt in de keuken Auteur: Lisette Bossert
Lisette Bossert geeft handvatten om met aandacht en plezier maaltijden te gaan bereiden. Ze nodigt je uit op smaakontdekkingstocht te gaan en te ervaren hoe feestelijk het is met zuivere, ambachtelijke en/of biologische producten te koken. Ze daagt je uit te onderzoeken wat jouw lichaam werkelijk nodig heeft, om zo tot een bewustere eet- en levensstijl te komen. En ze brengt je inspiratie, bijvoorbeeld uit andere eetculturen, want bovenal bejubelt ze het feest dat eten is.