Smaak: Umami

Je bent van harte welkom om snuffelen in mijn digitale boekenkast. Op deze boekenplank vind je een collectie met boeken over: Umami.

Umami is van oorsprong een Japans woord dat “heerlijkheid ”of “hartig” betekend. Het is geen opvallende smaak.  Umami draagt de smaken, omarmt ze, ze je gerecht vol  en rijk van smaak. Umami kun je het beste vergelijken met het “ahhh-gevoel” dat je ervaart als je iets heel moois ziet of als je in een warm bad stapt.

De meeste mensen hier kennen de smaak van umami niet maar het speelt wel een belangrijke rol bij het aantrekkelijk maken van eten. Umami verhoogt de speekselafscheiding waardoor je het eten beter kunt proeven.

Umami smaak zit onder andere in fermenteerde sojaproducten, zoals tempeh. tamari, soyu. Ook producten als harde kazen, zongedroogde tomaat, olijven, paddenstoelen (vooral gedroogde) en edelgistvlokken bevatten umami. Een mooie umami-smaakmaker is zeewier, zoals nori en kelp. Ook melkproducten, noten, zaden, asperges, knoflook en peulvruchten bevatten umami.

Als je vis eet, dan kan je met ansjovis, tonijn, gefermenteerde visproducten (bijvoorbeeld vissaus, oestersaus) umami aan je gerechten toevoegen. Voor de liefhebbers: umami zit ook in rundvlees, ham, vleesbouillons, gevogelte en schaaldieren.

IMG_1904

 

Over Rot – het handboek voor fermenteren.

Auteur: Meneer Wateetons.

Een leuk en praktisch boek. In dit boek kom je alles te weten over het fermenteren van groente, vlees, vis, bonen, granen en zuivel. In het boek vind je ook vele leuke recepten waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

 

 

 

IMG_1899

 

Verrot Lekker  

Auteur: Christian Weij.

Zelf fermenteren, eenvoudig lekker en gezond. Een boek van met veel mooie foto’s en recepten waar je zelf mee aan de slag kunt. Een grappig en luchtig geschreven boek vol informatie over het fermenteren van voedsel.

 

 

 

IMG_2144

 

Non*fish*a*li*cious.

Auteur: Lisette Kreischer.

Het visvervangende kookboek is HET antwoord op de vraag hoe we de oceanen kunnen beschermen: een kookboek met 50 heerlijke, visvervangende, gerechten op plantaardige basis. De smaak van de zee zonder zee.