Zintuigen

Ben je net als ik zo’n snuffelaar die graag de boeken in duikt voor inspiratie? De sfeer proeven van mooie gerechten. Genieten van mooie plaatjes in kookboeken. Verdwalen in de wondere wereld van eten met je zintuigen. Lezen over de eetcultuur van andere tijden en andere landen. Lezen, verkennen, onderzoeken. Je kunt er uren mee zoet zijn. Je bent van harte welkom om snuffelen in mijn  digitale boekenkast. Op deze boekenplank vind je een collectie met boeken over: Zintuigen.

IMG_3018

 

Zintuigen
Auteur Louw Feenstra.

Zonder zintuigen kan geen mens, dier of plant overleven. Wat is een zintuig eigenlijk? Welke verschillen zijn er tussen mensen en dieren? Hoe nemen we waar, en wat daarvan is werkelijk en wat illusie? Het Elementaire Deeltje ‘Zintuigen’ beantwoordt dergelijke vragen en biedt een biomedisch en filosofisch perspectief op de bron van onze waarnemingen en ervaringen.

 

 

IMG_3255

 

De zeven zintuigen
Auteur: Iris Sommer

Iris Sommer neemt je mee op twee reizen – door het fascinerende verhaal over onze zintuigen én door Mumbai, de zinnenprikkelende stad bij uitstek. Haarscherp legt ze uit hoe we beschermd worden tegen overprikkeling; hoe we slechts een deel waarnemen met onze zintuigen en de rest aanvullen vanuit onze achtergrond.

 

 

IMG_3250

 

De vijf zintuigen
Auteur: Herve Tullet

In dit boek zijn de vijf zintuigen zien, horen, voelen, ruiken en proeven verbeeld. Hoewel alleen zien daadwerkelijk geprikkeld kan worden, worden de andere zintuigen eveneens door middel van beelden voorgesteld; Dit boek laat kinderen zien hoe je zintuigen kunt verbeelden.

 

 

 

IMG_3021

 

Zintuigen in het dierenrijk
Auteur: Leon Gray 

Mensen kunnen zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Veel dieren kunnen dat ook, maar veel beter! Ze gebruiken hun zintuigen om gevaar te vermijden, prooien op te sporen of om een partner te vinden. In dit bijzondere boek maak je kennis met dieren die speciale zintuigen hebben of hun zintuigen op een heel speciale manier gebruiken.

 

 

IMG_3254

 

Je zintuigen als inspiratiebron
Auteur: Joke van Loon

Kijken we wel alleen met onze ogen? We horen, voelen, ruiken, proeven en beleven onbewust veel meer dan we in de gaten hebben. Het is tijd dat we bewuster om leren gaan met deze informatie. Inspiratie krijgen en mogelijkheden zien, die ons helpen onze ideeën vorm te geven. Met dit boek als handleiding ontdek je dat nieuwsgierigheid, onervarenheid of een (lichamelijke) beperking juist tot nieuwe inzichten kan leiden!

 

IMG_3246

Twaalf zintuigen
Auteur: Albert Soesman

Dit boek is een “minor classic” in de Nederlandse antroposofische literatuur. De auteur (1914) was veertig jaar een bekende huisarts in Den Haag. Zijn specialiteit is een uitwerking van de – van de gangbare in veel opzichten afwijkende – zintuigenleer van Rudolf Steiner, waarin de mens niet over vijf, maar twaalf zintuigen beschikt. Het specifieke van zijn aanpak is gelegen in de gedisciplineerd doorgevoerde fenomenologische aanpak van het onderwerp.

 

 

IMG_3243

 

Hap slik weg
Auteur: Brian Wansink

In dit aanbrekende boek laat voedselexpert Brian Wansink zien waarom u zich meestal niet realiseert hoeveel u eet, wat u eet – en waarom u eigenlijk eet. Brian Wansink weet alles af van de verborgen drijfveren die ons eetgedrag bepalen. Aan de hand van grappige en slimme experimenten neemt hij ons mee op een fascinerende speurtocht.

 

 

 

IMG_3257

 

Food is fictie 
Auteur: Linda Roodenburg 

In supermarkten vechten tienduizenden voedingsproducten dagelijks om onze aandacht. Ontwerpers spelen hierbij een cruciale rol. Food is fictie plaatst verhalen in de context van de opkomst van de voedselindustrie en het denken over de toekomst van het eten.

 

 

 

IMG_2891

 

Slim by design
Auteur: Brian Wansink

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3284

 

Foodstyling
Auteur: Roberta Deiana

Tips en trucs om van elk gerecht een visueel kunstwerkje te maken. Foodstyling geeft de thuiskok talloze slimme tips en trucs om met minimale moeite een oogverblindend gestyled bord op tafel te zetten. Vaak heeft een gerecht visueel maar iets heel kleins nodig, zodat je als kok de ‘wow-factor’ bereikt. Het boek geeft daarnaast recepturen die deze ‘wow-factor’ al van nature bij zich dragen, zodat je een verbluffende indruk maakt als je de borden presenteert.

 

Leven met sensaties Auteur: Winnie Dunn. Leven met sensaties verklaart hoe jouw individuele sensorische (zintuiglijke) patronen de manier beïnvloeden waarop jij reageert op alles wat jij in de loop van een dag meemaakt. We kunnen ons vaak gemakkelijk identificeren met een van de vier sensorische patronen: Zoekers, Toeschouwers, Vermijders en Sensors. Aan de hand van de vragenlijst in dit boek kun je een indruk krijgen van jouw eigen sensorische patroon en dat vergelijken met de antwoorden van jouw partner of collega.